søndag den 25. november 2012

Mit møde med The Chosen Champion cab driver in Chicago

I september var jeg en smut i Chicago, og havde en spøjs, men også meget livs bekræftende oplevelse, i taxaen på vej til lufthavnen.

Det startede med den sædvanlige tanke ”åh nej, af alle taxa i Chicago, får jeg den med den mest knevrende chauffør”, men det skulle blive anderledes.

”You are driving with a star” blev han ved igen og igen, mens jeg læste e-mails på telefonen. ”Google me, you can see how my name is spelled on the taxi license tag, Google me and you will see that I am a star. I am a celebrity”. Ja ja, tænkte jeg, mens der tikkede endnu en SMS ind fra TDC, om jeg ville forhøje min data forbrugsgrænse med yderligere 700 kr. ”I can’t get any connection here” løj jeg, i håb om at det ville få ham til at slappe lidt af, og koncentrerer sig om trafikken, i stedet for at hænge halvejs omme på bagsædet. Men det trick hoppede han slet ikke på, og det endte med at jeg lænede mig frem over passager forsædet, så han i det mindste kiggede lidt fremad.

“I’ll tell you my story, and how I came to USA, no I’ll give you three clues to where I am from, and if you guess it, you get the ride for free!”. Okay, den var jeg da med på, selvom firmaet betaler.
”The three clues are culture, religion and language. My culture and my people used to rule world”. Ja ja, og på hans udseende var der næppe tvivl om at han var fra mellemøsten, så jeg gættede med det samme på Egypten. ”No, everyone tries that guess. We do not have a country anymore and the people is no longer one nation”

Jeg havde flere andre gæt, men jeg gættede det ikke og jeg vil ikke ødelægge hans quiz, ved at røbe svaret her, men de to andre ledetråde var følgende. Han fortalte at hans folk var de første til at tro på Kristus, og at hans folk talte aramæisk.

Jeg må indrømme, at jeg var og er temmelig flov over at jeg ikke kunne gætte det, og specielt da han gav mig en fjerde chance og fortalte, at det var landet hvor de tre vise mænd kom fra, i historien fra det nye testamente om Jesu fødsel. For fanden, det gjorde mig jo bare endnu mere forvirret, og det eneste som susede rund i hoved på mig, var versene fra ”Et barn er født i Betlehem”, og hvad var det så lige det ”Østerland” de kom fra rent faktisk hed”. Easterland, nej det kunne jeg sgu ikke få mig selv til at sige, for et eller andet sted i baghovedet, lå navnet på det land de tre vise mænd kom fra, og det endte med at jeg måtte betale for turen.

Men vi var endnu ikke nået ud på Highway’en til O’Hara lufthavnen, og resten af turen fik jeg så historien om hvorfor han var en berømthed. Og hvilken historie.

DSC_0039
Hans navn var Estaifan Shilaita, flere gange Irakisk mester i boksning sidst i tresserne og først i halvfjerdserne. Og målmand på landsholdet i fodbold. Men han var kristen, og fik derfor ikke lov til at bokse udenfor Irak. Det fik ham til at flytte til Grækenland sidst i halvfjerdserne, og da Sadam Hussein tog magten i 79’ søgte han politisk asyl i USA, hvor han kun nåede at bokse lidt, og så ellers har kørt taxa siden. Medaljerne fra hans bokse karriere havde han med og viste stolt frem.
 
Jeg fortalte Estaifan om, hvordan jeg med familien havde boet i USA i tre år, og hvordan det burde være en hver familie forundt. At prøve at være de fremmede, som er langt hjemme fra, og være dem som skal lære at gebærde sig i en fremmed kultur. Hvordan det at prøve det selv, selvfølgelig giver en et andet syn på flygtninge og enhver som flytter fra sin hjemstavn for at søge et bedre liv. Det fik Estaifan til at springe halvvejs om på bagsædet og give mig et knus (Selvfølgelig stadig i fuld fart på vej på Kennedy Expressway)


Hvad der slog mig mest var den enorme positive energi som gennemsyrede hvert ord, smil, ansigtsudtryk og alle hans fagter.

DSC_0038a
Estaifan fortalte også, at der var nogen som var ved at lave en dokmentar film om hans liv, og at jeg måtte huske at besøge hans facebook fan side. Her kan du også se, at jeg langtfra er den eneste som har fået Estaifans quiz.

Og sidst men ikke mindst, tage en hilsen med til alle Iraker I Danmark. “Just mention my name to them. If they are from Iraq, they will remember who I am. And tell them about my movie!”. Det lovede jeg, så se trailer her.

Så kommer du til Chicago, så tag en tur med Chicago Cap 2259

Tak for turen Estaifan. Skønt at møde et menneske med så megen positiv energi som dig.

ThMoJe

Ingen kommentarer:

Send en kommentar